Waterdichtheid horloges

Overzicht gradaties waterdichtheid horloges

3 ATM of 30 meter
Beschermd tegen spatwater zoals bij handen wassen en kort helemaal nat worden(bijvoorbeeld regen). Het horloge is niet geschikt om mee te douchen, zwemmen of duiken!

5 ATM of 50 meter
Geschikt om helemaal nat te worden, mee te douchen, maar niet om mee te zwemmen of duiken.

10 ATM of 100 meter
Geschikt om mee te zwemmen en om mee te snorkelen. Niet geschikt om mee te duiken.

20 ATM of 200 meter
Geschikt om mee te zwemmen en duiken in zeeën of meren. Niet geschikt voor diepzeeduiken.

100 ATM of 1000 meter
Geschikt voor diepzeeduiken.

Ook al is een horloge waterdicht, het kan absoluut niet tegen heet water! Heet water uit een kraan, bad of sauna kan de kastonderdelen vervormen. De afdichtende werking van de pakkingen kan daarmee verloren gaan.

Sommige duikhorloges zijn uitgevoerd met een zogenaamd heliumventiel om het helium uit de horlogekast te laten ontsnappen gedurende het verlagen van de druk in de decompressiekamer. Dit is om te voorkomen dat de horlogekast tijdens het decomprimeren explodeert. Meer informatie vindt u op de informatiepagina over het heliumventiel.

Condensvorming

Door plotselinge afkoeling kan condensvorming optreden onder het glas. Als er sprake is van een dun waasje dat vanzelf weer wegtrekt, dan hoeft er geen vocht te zijn binnengedrongen in de kast. Als er sprake is van dikke druppels onder het glas is er wel vocht binnengedrongen. In dat geval is het raadzaam dat het uurwerk zo snel mogelijk wordt drooggemaakt om roestvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Bij zout water in het uurwerk treedt echter onmiddellijk onherstelbare roestschade aan het uurwerk op.