Verbod op horloges tijdens tentamens belachelijke regel?

Ook zonder horloge kun je spieken Ook zonder horloge kun je spieken

Je ziet het steeds vaker. Horloges moeten in de tas tijdens tentamens op school. Onder andere bij de Hogeschool Utrecht is het sinds kort verboden om horloges te dragen tijdens tentamens. Terecht?

De regel is ingevoerd uit angst voor de smartwatch. Daarmee kan volgens de hogeschool makkelijker worden gefraudeerd. En omdat surveillanten niet kunnen zien of een leerling een smartwatch of een traditioneel horloge draagt, moeten alle horloges nu tijdens tentamens in de tas.

Is dit een goede regel? Of is het een beetje kinderachtig. Feit is dat fraude tijdens proefwerken niet is te voorkomen. Wie heeft er in zijn jeugd nooit gespiekt? Een briefje in je etui, hele teksten op je arm onder je mouw of  spiekbriefjes op je been geplakt onder je rokje. En wat te denken van die rekenmachines, waarin je hele verhalen kon schrijven? De vele studenten die een normaal horloge dragen als stijlicoon worden door deze anti fraudemaatregel getroffen. Ook omdat zij niet meer de tijd die hun rest tijdens het tentamen in de gaten kunnen houden.

Met het uitbannen van horloges tijdens tentamens, en dan vooral de smartwatches, maak je de kans op fraude iets kleiner. Maar studenten zijn innovatief en zeker niet voor één gat te vangen. Zij zullen altijd met nieuwe manieren van spieken komen. Uitbannen van horloges tijdens een tentamen is dus slechts een symboolpolitiek en volledig overbodig.

Heb jij hier ook een mening over? Discussieer nu met ons mee op onze Facebookpagina!